Scénarios stratégiques pour Salluit: Visions futures selon des hypothèses géomorphologiques
Strategic scenarios for Salluit: Future visions according to geomorphological hypotheses

PAR / BY  MATHIEU AVARELLO, NICOLAS DELUCINGE, SARAH GAUTHIER

TYPE : ESSAI EN DESIGN URBAIN/ ESSAY IN URBAN DESIGN

SUPERVISEUR / SUPERVISOR : GENEVIÈVE VACHON (DIR.), , UNIVERSITÉ LAVAL

DURÉE / DURATION : ÉTÉ 2018 / SUMMER 2018

Cet projet porte sur un processus collaboratif de design urbain visant la conception de visions d’avenir concrètes et soutenables pour deux villages inuits du Nunavik. En plus de données sur l’adaptation culturelle et climatique des milieux de vie, les propositions des auteurs s’appuient sur des observations, des savoirs autochtones et différents concepts d’aménagement nordique, de même que sur l’avis d’experts et d’informateurs locaux. Comment planifier une offre adéquate en logements et en espaces partagés pour favoriser des milieux adaptés aux pratiques locales et aux conditions climatiques extrêmes ? Quelles formes donner à ces milieux tout en respectant les contraintes environnementales, sociales et organisationnelles ? Les projets font émerger des connaissances (ou prises de connaissance) en lien avec l’aménagement sur les composantes et les paysages qui fondent l’identité des villages, ainsi que sur le rôle, l’occupation et l’adaptabilité des lieux d’échanges, sur la perception de la densité et sur l’acceptabilité d’autres manières possibles d’organiser les secteurs résidentiels.

***

This student project imagines long-term ways of developing the Northern Village of Salluit in a sustainable fashion. Using three design propositions, it explores alternative construction methods which, we believe, might contribute to addressing current planning challenges, and allow for citizen aspirations to manifest themselves. Among these challenges are two main considerations. First, the physical features of the ground on which the village is built are directly affected by climate change. These changes contribute to the thawing of the permafrost and make building foundations unstable, especially as gravel pits get depleted. Second, the population growth rate and subsequent urban forms take citizens farther from essential services (such as schools, church, and stores), and farther from each other. The following design propositions approach these challenges by hypothesizing that "living closer together "could constitute a technical and sensible solution. Among other qualities, they incorporate construction methods that minimize the need for gravel, and promote town-planning approaches that foster close-knit neighbourhoods. These propositions are not intended to be definitive: rather, they are exploratory. As technical methods and citizen aspirations constantly evolve, we believe it is important to imagine and to contemplate new avenues which could bring planning professionals, elected officials and citizens together around shared future visions.

IMAGE POSTER sALLUIT.JPG
  • White Facebook Icon

École d'architecture de l'Université Laval

1 Côte de la Fabrique, local 1238

Québec (Qc) G1R 3V6

CANADA

 

T  1.418.656.2131 #6495

Fax  1.418.656.2785

@  habiterlenordquebecois@ulaval.ca

© 2021 – Habiter le Nord québécois – Tous droits réservés / All rights reserved